Ściąganie samochodu - winny pakiet na bezdroża?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blant
    Classic
    • 2011
    • 9

shok, owszem jest wielowahacz, ale z tyłu :lol:
  • SKODAJACK
    Ambiente
    • 2010
    • 132

Witam,

Odświeżam temat , bo problem ze ściąganiem samochodu nadal istnieje. Przy wyższych prędkościach (ok 120-130 Km/h) ściąga mi delikatnie autko na prawą stronę. Zgłaszałem to przy przebiegu ok. 1000 Km od zakupu,serwis ustawił kierownicę, zbieżność (na wydruku było całkiem dobrze), ale problem nadal istnieje. Wykluczyłem już "krzywe" drogi, wiatr - bo auto było sprawdzane przez kolejne 4 tys Km. Teraz mam 5,5 tys na liczniku - gwarancja na zawieszenie ograniczona jest podobno do 7 tys. I nadal mam problem. A za chwile się wypną i będę się męczył na swoją rękę i za swoje pieniążki :twisted:
    Teraz pytanie : czy za to ściąganie może być odpowiedzialny "pakiet na bezdrożą"? Ostatnio dowiedziałem się ,że octy z tym pakietem mają taką przypadłość?
    Czy to możliwe?
    Wydaje mi się , że fabrycznie nowy samochód z pakietem czy bez - powinien jechać prosto!

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez SKODAJACK
      Wydaje mi się , że fabrycznie nowy samochód z pakietem czy bez - powinien jechać prosto!
      no tak by się wydawało.
      koła przekładałeś żeby wykluczyć opony?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• LUKI
        RS
        • 2005
        • 5776

SKODAJACK, jak nie jest dla Ciebie problemem podjechanie do Katowic, to polecę Ci zajebistego magika od zbieżności

opanują temat w 100%
        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

albo w bielsku, też jest magik

Komentarz

• vaz
            Elegance
            • 2010
            • 799
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam pakiet na bezdroża i żadnego ściągania nie ma :idea: . Kierownica jest idealnie prosto . Ale po założeniu kół zimowych 15" stalowych (letnie mam 16" ori alusy) odnoszę wrażenie , że auto ma dyskretną tendencję do znoszenia w prawo na niektórych odcinkach dróg . Ciśnienie w oponach jest prawidłowe , nawet data produkcji opon jest taka sama. Sądzę , że jest to wynikiem jakiejś różnicy oporów toczenia poszczególnych kół . Przy prawidłowej geometrii przyczyny ściągania upatrywałbym właśnie w oponach .
            Czy fabrycznie ustawiona geometria wymagała u Ciebie korekty :?:
            Antyfotoradar Valentine1
            Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• kris75
              Ambiente
              • 2010
              • 217

stawiam na to ze winne są opony - z doświadczenia

Komentarz

• t271828
                Elegance
                • 2008
                • 928

Re: Ściąganie samochodu - winny pakiet na bezdroża?

Teraz pytanie : czy za to ściąganie może być odpowiedzialny "pakiet na bezdrożą"? Ostatnio dowiedziałem się ,że octy z tym pakietem mają taką przypadłość?
                Czy to możliwe?
                Na forum chyba nie bylo przypadku zeby auto z "pakietem" sciagalo, jesli informacje uzyskales od kogos kto jest odpowiedzialny za naprawe samochodu to jest to typowa strategia wmowienia klientowi ze TTTM.

Zamien opony - prawo lewo i sprawdz co sie bedzie dzialo.

Komentarz

• kris75
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 217

Bo wiesz masz pakiet na bezdroża a ty 130km jeżdzisz? Jakbys jezdzil po bezdrozach to by ci nie sciagalo, a do autostradowych prędkości jest pakiet autostradowy

Komentarz

• Trusek
                    Rider
                    • 2009
                    • 520
                    • Octavia III (5E3)
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

prawdopodobnie to wina opon!

... jesli to mozliwe zamien stronami kola w ramach eksperymentu (nawet jesli masz kierunkowe - to nie ma znaczenia bo tylko na czas proby) - najlepiej aby opony byly asymetryczne to od razu moglbys sobie najlepsza konfiguracje zostawic.

Generalnie z mojego doswiadczenia to prawdopodobnie opony, przerabialem tez taka przypadlosc i wiem jak to wkurza.

Powodzenia.
                    <<>> MACIEJ <<>>
                    Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• TO_MEK
                      Drive
                      • 2009
                      • 74

pakiet na bezdroża nie powoduje zciagania. ja mam kolo ma i nie sciąga. tez stawiałbym na opony

Komentarz

• SKODAJACK
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 132

LUKI, abstinent - dzięki za namiary - jak nie poradzą w ASO to pewnie skorzystam z Waszej pomocy. Na razie niech próbują w ramach gwarancji :idea:

Jutro podjadę zamienić gdzieś oponki stronami (może to faktycznie ten problem)?
                        Ale opony nówki - zrobione te 5,5 KKm - najwyżej będę reklamował.
                        Jutro dam znać co i jak,

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://wisla.auto.pl/index.html bodajże :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

bez znaczenia czy nowe czy nie i raczej nie da się tego reklamować, ale można spróbować tak pozakładać koła żeby było dobrze, albo prawie dobrze...
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                              Rider
                              • 2010
                              • 474

czy za to ściąganie może być odpowiedzialny "pakiet na bezdrożą"? Ostatnio dowiedziałem się ,że octy z tym pakietem mają taką przypadłość?
                              mam nalatane jak narazie 12.5 tys z pakietem własnie a kierownice jak prosto miałem tak mam cały czas bez znaczenia czy jade 20 km/h czy 130km/h, zreszta nie puszczaj kierownicy w trakcie jazdy, a ja polecam przejechac sie jeszcze innym podobnym Szkodnikiem i bedziesz miał porownanie.
                              [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• goncjusz
                                Drive
                                • 2010
                                • 45

A ja mam pytanie może w połowie off-topic - ale zamówiłem właśnie Octe II FL Combi 1.8TSI DSG i zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem dopłacając za pakiet na bezdroża - czy mogliby wypowiedzieć się koledzy z tym pakietem, czy coś w ogóle on im daje czy jest to raczej zbędny dodatek, który raczej jest nieodczuwalny? Dzięki z góry, w razie czego mogę jeszcze zrezygnować z tej opcji.

Komentarz

• progressowy
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 453

Kupując nówkę auto w salonie otrzymujemy gwarancje na zawieszenie do 7tyskm?!
                                  W 2004 roku nabyłem vectre c,a pod koniec 2005r przy przebiegu 30tyskm wymienino mi elementy zawieszenia za free. W dodatku sami podczas wizyty serwisowej dostrzegli niewielkie luzy. Poinformowali mnie i na miejscu wymienili.
                                  Czyżby warunki gwarancji sie zmieniły?
                                  Proszę pokazać mi szczególowe warunki gwarancji na skode octavie.
                                  Pozdr.
                                  Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• SKODAJACK
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 132

Zamieszczone przez progressowy
                                    Kupując nówkę auto w salonie otrzymujemy gwarancje na zawieszenie do 7tyskm?!
                                    Tak właśnie powiedzieli mi w ASO w Tarnowie -" ma Pan gwarancję na zawieszenie do 7 tys Km". Nie sprawdzałem czy ma to pokrycie w OW.

Co do zapytania Kolegi Goncjusza - szczerze polecam! Najprawdopodobniej moje problemy nie biorą się z Pakietu Na Bezdroża. A plusów jest całe mnóstwo: m.in. lekko twardsze zawieszenie w stosunku do standardu - co za tym idzie przyjemniejsze prowadzenie w zakrętach, parkujesz na wysokich krawężnikach i się nie przejmujesz. Nie odmawiaj - "będzie Pan zadowolony" :lol:

Komentarz

• tomikt
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 391

LUKI,
                                      co to za magik w katowicach?
                                      dałbym mu zarobić kilka zł.

Dziekuję, vaz
                                      ech...
                                      TomikT

Komentarz

• vaz
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 799
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To chyba ten
                                        Antyfotoradar Valentine1
                                        Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Marx
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 865

Zamieszczone przez goncjusz
                                          A ja mam pytanie może w połowie off-topic - ale zamówiłem właśnie Octe II FL Combi 1.8TSI DSG i zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem dopłacając za pakiet na bezdroża - czy mogliby wypowiedzieć się koledzy z tym pakietem, czy coś w ogóle on im daje czy jest to raczej zbędny dodatek, który raczej jest nieodczuwalny? Dzięki z góry, w razie czego mogę jeszcze zrezygnować z tej opcji.
                                          W O2 pakiet na bezdroża nie ma sensu - chyba że mieszkasz faktycznie na jakichś bezdrożach

Komentarz

• t271828
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 928

Zamieszczone przez Marx
                                            [
                                            W O2 pakiet na bezdroża nie ma sensu - chyba że mieszkasz faktycznie na jakichś bezdrożach
                                            Lepiej byloby napisac - rzadziej przydaje sie niz w O1. Dla mnie, biorac pod uwage jakosc drog jakimi sie poruszam, samochod im wyzej zawieszony tym lepszy. Nie sa to jednak warunki na jakiegos SUV wiec lekko podniesiona osobowka jest idealnym rozwiazaniem i bardzo mi odpowiada oferowanie przez skode takiej opcji.

Komentarz

• Trusek
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 520
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                              bez znaczenia czy nowe czy nie i raczej nie da się tego reklamować...
                                              Masz racje - tym bardziej ze wmowia mu ze to jego wina, ze to przez zimowa eksplatacje (dziury itd).

Tak wiec pozostaja kombinacje z najlepszym usytuowaniem kol.
                                              <<>> MACIEJ <<>>
                                              Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• SKODAJACK
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 132

Zamieszczone przez Marx
                                                Zamieszczone przez goncjusz
                                                Kolego - jak najbardziej ma sens. Sam jeździłem OII przed liftem i kilka razy udało mi się solidnie "przytrzeć" podwozie -i to nie tylko na bezdrożach. Wysokie krawężniki, koleiny pośniegowe - z Pakietem śmigasz sobie bez żadnych lęków i nie przeraża Cię każdy odgłos dobiegający spod podwozia.Mimo,że to tylko 2 cm wyżej - jednak naprawdę robi różnicę. Poza tym zawieszenie (sprężyny i amorki) jest deczko sztywniejsze - autko generalnie lepiej się prowadzi. Ja szczerze polecam

[ Dodano: Sro 19 Sty, 11 23:34 ]
                                                Koledzy - zmieniłem (koła stronami), sprawdziłem (na trasie 200 Km) no i klapa! Ściąga dalej. Po wycentrowaniu kierownicy jedzie prosto przez ok 50 m, po czym delikatnie zakręca w prawo - wkurzające :evil:
                                                Jestem umówiony w poniedziałek na serwis do ASO - nie odpuszczę póki nie znajdą przyczyny! Dam znać co i jak

[ Dodano: Wto 25 Sty, 11 00:10 ]
                                                Koledzy - ogłasza wszem i wobec - byłem dzisiaj znowu w ASO w Tarnowie i "kiszka" ops:
                                                Majstrowali, ustawiali, kręcili, zmieniali koła - bez rezultatu.
                                                Ściąga dalej w prawo. W dodatku ustawiali coś na drążkach i kierownica znowu wróciła na pozycję "lekko w prawo" przy położeniu centralnym :evil:
                                                Ręce opadają! Wkurzyłem się strasznie - 6 godzin siedzenia i nic - porażka!
                                                Ostatecznie umówiłem się z nimi na wizytę ostatniej szansy (dla Nich - żeby była jasność - ja nie odpuszczę) na czwartek. Mają mi dać auto zastępcze a z tym walczyć do skutku.

Komentarz

• kajooo
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 3

SKODAJACK,

Napisz jak sie skończyła historia.
                                                  Bo u mnie jest to samo - z tym że zauważyłem że z prawej strony z przodu (licząc od nadkola do ziemi) mam niżej niż z lewej - jakies 2cm

Komentarz

Pracuję...